KALP DAMAR HASTALIKLARINDA RİSK FAKTÖRLERİNE DİKKAT
Kalp damar hastalıklarının dünyada ölüm nedenlerinde ilk sıralarda bulunduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Yesin, "Kalp hastalığı ve felç için en önemli risk faktörleri sağlıksız beslenme, fiziksel hareketsizlik, tütün kullanımı ve alkolün zararlı kullanımıdır" dedi.
Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Yesin, kalp damar hastalıkları hakkında merak edilenler hakkında bilgilendirmede bulundu. Kalp damar hastalıklarının, kalp ve kan damarlarının bir grup bozukluğu olduğunu ifade eden Doç. Dr. Yesin, "Bütün damar tıkanıklıklarının (kalp damarı, şah damarı, bacak damarı, kol damarları vs.) tedavileri ilaçla tedavi (medikal takip), balon/stent yöntemi ya da açık ameliyat dediğimiz cerrahi yöntemlerle yapılır. Son yıllarda ameliyatsız yöntem olan balon/stentleme yöntemi ile açık ameliyatlardan daha yüz güldürücü sonuçlara ulaşılabilmektedir" dedi.
"ANJİYO, EL BİLEĞİNDEN DE YAPILABİLİYOR"
Doç. Dr. Yesin, anjiyografi işlemi hakkında ise şu bilgileri paylaştı: "Anjiyografi, eskiden kasık bölgesinden girilen, son dönemde ise daha sık olarak el bileğindeki küçük bir damardan girilerek küçük borucuk şeklinde kateter dediğimiz malzemelerle yapılan bir damar görüntüleme/damarı görme işlemidir. Damar tıkanıklığını tespit ettiğimizde, hasta ve yakınlarına detaylı bilgilendirme yaptıktan sonra ilaç tedavisi düzenleyip balon ve stent dediğimiz damarı açmaya yarayan yöntemle yine el bileğinden bu işlemi yapıyoruz"